Bőr

A bőr elváltozásai és azok okai

Rövid információ – Dr. med. mag. Ryke Geerd Hamer

Az Germán Gyógytudomány® felismerései szerint, amelyek a daganatok és rákkal egyenértékű betegségek ontogenetikus rendszerén alapulnak (3. biológiai természettörvény), a bőrnek két része van. Ezek egymáson fekszenek, de különböző a szövettani (sejt) formájuk és eredendően teljesen más a feladatuk, valamint más-más agyi relék irányítják.

A bőr rétegei: felül a  felhám (epidermis),  alatta pedig az irha (corium) helyezkedik el. Fejlődéstörténeti szempontból tehát eltérő az eredetük, az agyi irányításuk, és az értelmes biológiai különprogramot (ÉBK) beindító biológiai konfliktus (DHS) is mindkét esetben más.

A felhám (epidermisz) a legújabb szöveteink közé tartozik, a külső csíralemezből származik, és a nagyagykéreg irányítja.
Az irharéteg (corium) középső csíralemez eredetű, ősi mezodermális, kisagyi irányítású szövet.
Az irharéteg képződménye pl. a női mell, mégpedig annak a mirigyes állománya, ami az állatoknál kétsorosan képződött egészen a lágyékhajlatig.
Az alábbi ábra sematikusan szemlélteti a bőr részeit. A színeknek jelentőségük van. Hamer doktor rendszerezésében a három csíralemezt és az azokból származó szerveket különböző színekkel jelöli. A piros a külső, a narancs a középső, a citromsárga a belső csíralemezt jelenti. A középső csíralemez egy ősi és egy új részre osztható, ezért ezeket citromsárga, ill. piros csíkozással jelöli.

A bőr elváltozásai

Irharéteg (corium)

  • melanoma
  • májfolt
  • bőrtuberkulózis
  • akne
Melanoma, amelanotikus melanoma

Az irharéteg a bemocskoltság- vagy elcsúfítottság-érzés konfliktusánál, amennyiben a biológiai konfliktust, lelki traumát okozó súlyos, drámai hatású megrázkódtatást (DHS-t) okoz, azon a helyen, ahol az egyén elcsúfítottnak érzi magát, melanomát vagy amelanotikus melanomát képez.
A melanomát akkor nevezzük amelanotikusnak, amikor az nem tartalmaz pigmentet.
Melanomának nevezzük, amikor pigmentet tartalmaz és a színe fekete, vagy kék. A női mellben előforduló (adenoid) rákot is amelanotikus melanomának nevezzük. A melanoma ősi értelme és feladata (ősinek nevezzük, amikor a fejlődéstörténeti ősöknek az irharétegen kívül még nem volt más bőrük) az egyén integritását elhatárolni más egyénektől, illetve kapcsolatot tartani más fajtársakkal (gyerek vagy partner).
Az egyén integritása egy támadás vagy elcsúfítás miatt csorbul, mégpedig annyira, hogy amikor a biológiai konfliktus beindítja az értelmes biológiai különprogramot, az egyén azon a helyen, ahol a támadás érte, védősáncot épít (adenoid = ősagy irányított karcinóma). Ez mintegy erősíti a falat kifelé.
Ezt a helyi védősáncot neveztük eddig melanomának vagy amelanotikus melanomának. Melanotikus melanomát akkor láthatunk, amikor az elcsúfítottság-érzés véletlenül egy májfolttal esik egybe.

A májfoltok

A bőrünk melanomaszerű maradékszigetei, amelyek korábban a napsugárzás elleni védekezés érdekében az egész testünket beborították. Ma is így van a színes bőrűeknél, akik jobban tükrözik az ősállapotot, mint az ún. fehérek vagy pigmenthiányosak. Tehát akiknek a hazája a szubtropikus klímán van, nem kell(ene) ruhát viselniük.

Bőrtuberkulózis

A melanoma a konfliktus-aktív fázisban növekszik, ahogy már említettük, sejtszaporodással. A konfliktusmegoldást követő gyógyulási fázisban, normális esetben gombák vagy mikobaktériumok segítségével, elsajtosodás során lebomlik, felszívódik.

A bőrtuberkulózis, azaz a melanoma elsajtosodása a gyógyulási fázisban alakul ki. Az epidermiszen nem lehet látni semmit, ugyanis a külső hámréteg sértetlen marad, és a melanoma felszívódik.
Ez azt jelenti, hogy a bőrtuberkulózis kizárólag az irharéteg tuberkulózisa.

Akne

Akkor fordul elő pl., amikor egy serdülő bepiszkítva érzi magát, különösen az arcán, és egy ún. aknéja alakul ki: az irharéteg kis melanomaszigete, ami kifelé kinyomható.
A nyugati orvoslás nem ismerte fel azt sem, hogy a corium és az epidermisz a sejtszaporítást és a sejtcsökkenést (-sorvadást) illetően egymással ellentétesen viselkednek az adott konfliktus-aktivitásban, vagy a gyógyulási fázisban. A Germán Gyógytudomány® ezen összefüggéseinek hiányos ismeretei vezettek ahhoz, hogy a dermatológusok csak tüneteket látnak. Ez vezet a „tüneti” kezelésekhez, kenőcsök, hintőpor, tinktúrák használatához, a súlyos esetekben pedig a műtéti úton történő eltávolításhoz.

Az epidermisz

  • neurodermatitis
  • exanthema, ekcéma
  • vitiligo (ún. fehér foltos betegség)
  • alopecia (hajhullás)
  • neurofibroma /Recklinghausen-csomók
  • basalioma
Neurodermatitis

Gyermektől/anyától vagy partnertől való biológiai elválasztás-konfliktusnál figyelhetjük meg a bőr fekélyesedését, ami többnyire csupán mikroszkopikusan ismerhető fel. Azt azonban érezhetjük, hogy a bőr nem olyan bársonyos puha, hanem érdes. Ezt a betegséget nevezzük neurodermatitisnek (konfliktus-aktív fázis!)

Exanthema/ekcéma

A biológiai konfliktust követő gyógyulási fázisban a bőr ödémaképződéssel megduzzad, amit exanthemának nevezünk. A fekélyek az alapjuktól lassan újra feltöltődnek új laphámsejtekkel, mely viszketéssel (pruritus), esetleg fájdalmakkal jár.

Vitiligo (ún. fehérfolt-betegség)

Itt ugyanaz a folyamat zajlik, csak nem a felhám felé, hanem befelé, a hámréteg pigmenttartalmú, az irharéteghez közelebb eső része felé: ha ott fekélyesedés, tehát sejtelhalás áll fenn, azt úgy látjuk, mint vitiligot, mert ott a pigment tartalmú laphámsejtek úgyszólván láthatatlanul fekélyesedés következtében lebomlanak. Ezáltal fehér foltok alakulnak ki (fehérfolt-betegség). Az irhában erős pigmenttartalmú melanotikus réteg van, és egy gyenge pigmenttartalmú réteg a laphámsejtek alsó részén.
A vitiligo biológiai konfliktusa minden esetben brutális elválasztás egy embertől, akihez emocionálisan szorosan kötődött. Az elválasztás rendkívül csúnyán történik. Pl. amikor egy fiatal lánynak megmondták, hogy az apja motorbalesetet szenvedett, és az agya az úttestre kenődött.

Mindkét fekélyesedés akkor alakul ki, amikor az elválasztás érzése okoz biológiai konfliktust. A különválás/elválasztódás/elszigeteltség az állatvilágban óriási szerepet tölt be, sőt, az emberi agyban is 4-5-ször akkora helyet foglal el ez az irányító központ, mint a motoros tevékenységet irányító rész, mert ez felel az egyedek egymás közti szociális viselkedéséért. Gyermekként elválni a falkától a biztos halált jelenti. Ezért ezen a téren a tévedés senkinek sem megengedett.
A fekélyesedés elhelyezkedése a konfliktus fajtájától és tartalmától függ: például a csecsemők, akik rugdalózót viselnek, szinte mind az arcukon reagálnak neurodermitissel, ha biológiai elválasztás-konfliktust szenvednek el, mert ott tépik el a kapcsolatot az anyjuktól.

Alopecia (hajhullás)

A haj a bőr átalakult laphámszövete. Egy fiatalember, akinek a nagyanyja mindig a haját simogatta, és a szeretett nagymama hirtelen, váratlanul meghal, alopecia aretata alakul ki, azaz  köralakú kopasz folt a feje közepén. Amikor a konfliktust meg tudja oldani, a haja újra nőni kezd.

Neurofibromatosis/Recklinghausen-csomók

Az elválasztás-konfliktuson kívül ennek az ellenkezője is előfordul: vagyis amikor valaki nem szeretné, hogy megérintsék. Ebben az esetben neurofibromatosissal reagálunk, azaz csomók alakulnak ki a bőr alatt, aminél senki sem tudja biztosan, hogy itt eredetileg laphámelváltozásról van-e szó, vagy egy ún. schwannomáról. A schwannoma az idegek kötőszövetes burka. A hisztopatológusok ezt a képet a legrosszabb esetben neurofibromának nézik. Ez azt jelenti, hogy a test a nem kívánt érintést megakadályozza, hogy egyáltalán ne jusson az agyba.
Példa: Egy apa, aki a lányát éveken keresztül megerőszakolta, az egyik kezét mindig a lány fejének hátsó részén, a másikat a combján hagyta. Pontosan ezen a két helyen alakult ki neurofibromatosis (Recklinghausen-csomóknak is nevezzük).

Basalioma

A basalioma ún. elszarusodó laphámkarcinóma. Ezt a nomenklatúránk szerint körülírt fekély-történést függőben lévő gyógyulásként határozzuk meg.
Függőben lévő gyógyulásként jelölünk egy folyamatot, ami bár mindig megoldódik, de soha nem gyógyul meg teljesen, mert a gyógyulás befejeződése előtt kis konfliktuskiújulás, pl. egy ismétlődő álom, lép közbe. Ennek következtében egy bizonyos gyógyulási schub jön létre, elszarusodó laphámsejtek új képződményével. Ezt a folyamatot nevezzük a bőr basaliomájának. Kézenfekvő, hogy nem a káros napsugárzás vagy a rossz táplálkozás a felelős érte.

Jellemző példa volt mindig a pipázó-basalioma. A nagyapa pl. ennél a basaliománál mindig el lett választva a pipájától, amikor azt valahol elhagyta.

Ahogy azt már mondtuk: a teljes dermatológiát át kell gondolni, mivel annak eddig nem volt tudományos alapja, hanem többé-kevésbé tünetorientált szakma. A tüneteket helytelenül sorolják be, mert az exanthema/ekcéma virulását vagy a neurodermitist mindig különleges betegségnek, vagy a betegség súlyosbodásának tekintik, míg a fekélyesedéssel járó konfliktus-aktív fázist javulásnak tudták be. Pedig ez pontosan fordítva van.

Az Germán Gyógytudomány® szerint minden rendbe jön, nagyon értelmes, logikus módon, mert mi a betegségeket az ősi irányvonal alapján tudjuk megérteni és kezelni, megtanuljuk a folyamat egészét szisztematikusan értelmezni.

Fordította: Mészáros Zsuzsanna

 

Copyright © Dr. med. Mag. theol. Ryke Geerd Hamer