Tudnivalók a metasztázisról

A metasztázis kifejezés sokak számára ismeretlen, pedig sajnálatos módon manapság egyre gyakrabban lehet találkozni vele, hallani róla, csak a köznyelvben más elnevezése terjedt el, mégpedig az áttét. Tehát a metasztázis kifejezés azokat a rákos daganatokat takarja, amelyek a szervezetnek egy másik helyére is átterjednek.

A metasztázis egy görög szóból származik, aminek jelentése; „egyik helyről a másik helyre vándorló”. Azok a daganatsejtek, amelyek metasztatizálnak vagy szóródnak, nagyobb mozgáskészséggel és megszállási készséggel bírnak, alapvetően pedig azonosak a kiindulási daganat sejtjeivel. A metasztázis senkiben sem kelt pozitív gondolatokat, sőt, minden ember retteg attól, hogy egyszer áttétes daganatos megbetegedés támadja meg a szervezetét. Ez a félelem annak tudható be, hogy a legtöbb áttéteket adó rákos daganat a jelenleg rendelkezésre álló terápiákkal nem gyógyítható, hiszen hiába távolítják el az eredeti, elsődleges daganatot, a metasztázisok révén maradnak tumoros sejtek. Emiatt a kezelések elsődleges célja inkább a tünetek enyhítése érdekében a daganat növekedésének megakadályozása. A rákos daganat miatt életét vesztő ember halálának oka legtöbbször a metasztázist adó betegség.

A rákos daganat úgy ad terjedésekor metasztázist, hogy a daganatsejtek az ereken, a nyirokcsomókon és a nyirokereken keresztül bejutnak vérkeringésbe. Ha a daganatos sejt életben marad, miközben a keringési rendszerben halad, akkor más szervekbe kerülhet, és ily módon egy másodlagos, áttéti daganatot hozhat létre. Ez a másodlagos daganat kialakítja ezután a saját vérellátását, ami az életben maradásához és növekedéséhez szükséges tényezőket szállítja. A metasztázis főként vese, vastagbél, tüdő vagy prosztatarák esetében alakulhat ki.

A Germán Gyógytudomány szerint a metasztázis kialakulásáért inkább a haláldiagnózis- és prognózis-sokkjai a felelősek. Ez azt jelenti, hogy az ezzel összefüggő halálfélelem beindít egy sejtszaporodást, ami pedig később a metasztázist okozza. Állatoknál szinte soha nem találnak az orvosok másodlagos rákot, nem véletlenül, ugyanis ők nem tudják értelmezni a diagnózisokat, így nincs is halálfélelem érzetük vagy egyéb, a diagnózis által kiváltott következménykonfliktusuk, ami beindítaná a rákos sejtek szaporodását.

Ha további kérdései lennének a témával kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeink valamelyikén!