Hólyaggyulladás

Van egy Fülöp-szigeteki kollégám, nem rossz fej srác (50 éves, kinéz 35-nek), csak időnként sunyi, és hát nem a munka hőse. Egyik alkalommal eljátszotta, hogy csak úgy nem jött be dolgozni, volt valamilyen kisebb biológiai különprogramja, de mivel orvosok vagyunk és nem végzünk fizikai munkát, simán tudott volna dolgozni, főleg, hogy a felelősség viszont annál nagyobb rajtunk.

Egy hétfői napon – ami nálunk mindig a legmozgalmasabb és szinte mindenki percre pontosan be van osztva –  egyszerűen nem jelent meg. A magam munkája mellé bevállaltam az övét is. Elsőre kivitelezhetőnek tűnt, de ugye nem ismertem az ő az napi programját, így lassan jöttek a meglepetések. Ez azzal járt, hogy szinté óránként rám csörgött valaki, hogy merre járok, mert a kollégám betegei várnak rám – én persze többnyire nem értem rá, mert a saját betegeimmel is foglalkoznom kellett. Minden egyes ilyen telefonálás DHS-ként ért, hogy nem tudom meddig terjed a hatásköröm, nem az én dolgom lenne, nem akarom/tudom megcsinálni – de nem mondhattam nemet. Végül minden megoldódott és délutánra lenyugodtam.

Pár hónappal később eljátszotta ugyanezt egy bagatell problémája kapcsán. Ugyanabba a helyzetbe kerültem, ugyanazokat a DHS-eket éltem át és elhatároztam, hogy ez nem mehet így tovább, beszélek vele, ha visszajön dolgozni. Ez pár nap késéssel sikerült is, kiöntöttem neki a lelkem, és elmagyaráztam neki, hogy nagyon nem fair, amit csinál velünk. Ezt követően teljesen megnyugodtam és elengedtem a bennem felgyülemlett feszültséget. Másnap hólyagürítést kísérő fájdalomra lettem figyelmes, magyarán mondva hólyaggyulladásom jelentkezett. Elég gyorsan összeraktam a képet az események között, de persze ez jelentősen nem enyhítette a fájdalmamat, hisz mindkét korábbi DHS felgyülemlett konfliktustömege gyógyult – hetekig tartott, de antibiotikum használata nélkül is maradéktalanul kifutott a program.

A DHS megélése pillanatában nem mindig tudom, hogy milyen érzelemmel reagálom le az eseményt, viszont a megoldási tünetek ezt egyértelművé teszik. Azért okoztak a nővérek telefonjai újabb és újabb DHS-t, mert nem tudtam kijelölni a határaimat, hogy ez nem az én munkám, ez nem az én dolgom lenne, de nem mondhattam nem-et. Nem tudtam kijelölni, hogy meddig tart az én birtokom, az én területem, az én felelősségem.

KA-fázis hólyagnyálkahártya-fekélyesedés, fájdalom nélkül.

MK-fázis: a fekélyek újrahámosodása duzzanat, fájdalom esetlegesen vérvizelés (nálam kimaradt) kíséretében. Az epileptikus krízisben tónusos-klónusos görcsös fájdalmak is jelentkezhetnek.

Dr. G. Imre

2017.11.09.