“Sajnáltam a nőket!” – a linzi jótündér

Die Neue Kronen Zeitung, 2001.07.07. 

Linzben egy asszisztens meghamisította a rákos leleteket / Ítélet: 5 hónap szabadságvesztés

„Egyszerűen nem tudtam megmondani a nőknek, hogy súlyos betegek!” Egy linzi születésű, 33 éves, munkájában túlterhelt asszisztens, aki képtelen volt a szorult helyzetben lévő betegekben bizalmat ébreszteni, megmásította a nőgyógyászati rendelőben a betegek leleteit. Módosította a laboreredményeket oly módon, hogy a tényleges értékek helyett egyszerűen jobbakat írt be. A nőt 5 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Elsősorban a méhnyakrákszűrésen készült leleteket változtatta meg. Amennyiben ezek a méhnyakrákszűrésen készült leleteken valami “feltűnik”, úgy a hölgypácienseket kötelezően vagy további megfigyelés alatt kell tartani, vagy azonnal meg kell műteni. Az orvosi rendelő dolgozóinak feladata többek között az volt, hogy a nőket értesítsék a szűrés eredményéről és azt felvezessék a beteglapjukra.

A hölgypáciensek körében a nőgyógyász szőke, karcsú asszisztense igen közkedvelt volt. Személyük iránti gondoskodását gyakran virággal és süteménnyel hálálták meg. Senki nem tudta, mi játszódott le a lelkében. „Mindenkinek jót akartam, tökéletes akartam lenni.“ És: „Egyke voltam, soha nem szembesültem halállal, betegséggel és problémával.“ Már röviddel azután, hogy megkezdte munkáját a rendelőben, tehetetlen volt, nem tudta kezelni a nők szenvedését. Főleg amikor átvette saját rossz kenetleletét: „Akkor éreztem, hogy milyen sokkos állapotba kerül az ember ebben a pillanatban.“

Ezért a rendelésen elkezdett jobb eredményeket írni a betegek kartonjaira.

„Roppant nagy szerencséje volt, az ügy gyilkosság vádjával is végződhetett volna“, vágta a vádlott szemébe Reinhard Führlinger, államügyész. Miután a botrány napvilágra került, 13.000 nőt megvizsgáltak. A vizsgálat után hat nőt kellett megműteni. Az összes többi meggyógyult. A lelki károkozást azonban a büntetőjog nem tudja kárpótolni. Egy nő a tárgyalóteremből kifakadt:„Ehhez nem lehet hozzászólni, csak sírni vagy üvölteni.“

Az ítéletet – öt hónap felfüggesztett börtönt testi épség veszélyeztetése és okirattal való visszaélés miatt – a vádlott azonnal elfogadta. Ezen kívül volt főnökének 10.000 Schilling megfizetésére kötelezték.