Harapás- és lét-konfliktus

52 éves jobb kezes nő vagyok.

Volt egy nyereséges, jól működő cégem, amit eladtam, de az eladás feltételei között benne volt, hogy azok a jutalékok, amikért még én dolgoztam meg 2015-ben, majd ezek 2016-ban, már az új tulajdonos ideje alatt realizálódnak, engem illetnek.

Rengeteg munkával és persze fizetett hirdetésekkel létrehoztam jó pár évvel ezelőtt két nagyon jó, sok nyereséget hozó Facebook-oldalt is összesen 22.ooo követővel, aminek én voltam az adminisztrátora és az új tulajdonost csak szerkesztőnek tettem meg.

Az úriembert ismerem már 10 éve, pénzt nem szívesen ad ki, ezért megállapodásunk szerint akkor adom át az oldalakat – teszem meg adminisztrátorrá – ha kifizeti felém minden tartozását. A jutalékokat mindig realizálódásuk után – hogy neki ne kelljen előre finanszíroznia ezeket az összegeket – kb. kéthavonta kellett volna elszámolnunk. Az utolsó ilyen elszámolásra 2016 áprilisában került sor, de akkor is csak azért, mert töröltem az ő és alkalmazottja jogosultságát az oldalakról. Majd ezután csönd lett. Én is hibás vagyok, mert nem piszkáltam miatta, de egyéb elfoglaltságaim voltak, idén pedig egy hosszan tartó vesebetegség következtében hónapokig feküdtem (majd erről is megírom az esettanulmányt), és nem is gondoltam erre egészen addig, míg nem került a fülembe, hogy a cég beszünteti tevékenységét és az új tulaj pénzzé akarja tenni a Facebook-oldalakat is.
Írt nekem, hogy tegyem meg adminisztrátorrá (azoknak, akik nem ismerik az oldalak működését: ha adminisztrátorrá nevezem ki, attól kezdve bármelyik adminisztrátor törölheti hozzáférését a másik adminisztrátornak is), mire visszaírtam neki, hogy rendben, de előtte megnézem, hogy állunk a jutalékok elszámolásával. Erre egy olyan választ írt, hogy neki már nincs pénze, hogy mennyit fordított már az én volt cégemre, nem fizet már senkinek semmit és az a mondata „Ez igazán nem nagy kérés!” (mármint hogy tegyem meg adminisztrátorrá) kiverte nálam a biztosítékot. Ezen kattogtam két napig, nagyon felhúzott, kiakasztott ez a mondata. Ő tartozik, még ő követelőzik és még neki áll feljebb!

Megírtam neki, hogy legkésőbb a hétvégén összeadom tartozását.
Összeszámoltam a tartozását szombaton, ami egy jónak számító fizetés összege volt és megírtam neki, hogy utalja el hétfőn és abban a pillanatban, amint a számlámra beérkezik a pénz, megteszem adminisztrátorrá. Hétfőn persze nem jött pénz és még csak nem is írt. Ráírtam kedden, hogy akkor ennyi volt, mire a szokásos hazugságokkal, mentegetőzésekkel jött, hogy nem látta a mailem és a telefonja is elromlott. Tudtam, ismerem már, hogy mindez csak időhúzás és ennek fele sem igaz. Adtam neki időt a hétvégéig és megírtam neki, hogy péntekig van ideje, de ha addig nem utal, akkor a rákövetkező hétfőn már esélye sem lesz, eladom másnak és tudja, hogy én betartom a szavam. Erre ezen a pénteken írt, hogy nem tudott utalni, beszéljünk hétfőn, mire csak annyit válaszoltam, hogy hétfőn már nincs miről beszélni, ennyi volt.

Szombaton (az igazán nem nagy kérés mondata után másfél héttel) már jelentkeztek az első tünetek.

Harapás-konfliktus.

Elkezdett fájni a jobb állam alatt, a nyálmirigy környékét érinteni nem tudtam és a jobb alsó leghátsó fogam egyre jobban kiemelkedett az álkapcsomból, rágni alig tudtam. Vasárnapra sokkal jobban fájt, a nyálam sem tudtam lenyelni, a rágás lehetetlenné vált, az álkapcsomat összezárni sem tudtam és az állam alatti területhez hozzáérni sem lehetett. Férjem kérdezte, hogy nem lehet-e, hogy mégis a fogam a ludas, én addig mindvégig a nyálmirigy gyulladására gyanakodtam.

Rákövetkező hétfőn a jobb vesém kezdett el is ismét fájni. Csak vízszintesen volt elviselhető, de fájdalomcsillapítót nem szedtem be. Először arra gyanakodtam, hogy valamiért sínre kerültem az előző történetemben, de később rájöttem, hogy ez is a Facebook-oldalakkal van összefüggésben. Ezt a fájdalmat már nagyon jól ismerem az elmúlt hónapok miatt, de mint említettem, erről majd máskor írok.

Vesegyűjtőcsatorna-elzáródás, lét-konfliktus, hisz az a pénz igencsak jól jött volna, mert jelenleg a bevételeim igencsak szerények. Keddre jobb lett, de így több, mint egy hónap elteltével még mindig fáj. Stagnál, sem jobb sem rosszabb, érzem, de simán elviselhető, talpon tudok lenni akár egész nap is. A fogamra gyulladáscsökkentőt szedtem 5 napig, ami használt ugyan, de azután múlt el teljesen a fájdalom, hogy megállapodtam a Facebook-oldalakról egy vevővel, aki ráadásul sokkal nagyobb összegért vette át, mint amennyit a cég új tulajdonosától vártam.
D. Erika

2017.10.17.

Megjegyzés:

Ha a jobb hátsó fogad fájt, az egyértelműen arra utal, hogy sokat rágódtál a partnered viselkedésén, vagyis hogy nem tudtad (nem voltál képes) “megrágni” a vele kapcsolatos ügyet. Ha szét akartad volna tépni ezt az úriembert, akkor a metsző- vagy tépőfogaid fájtak volna. A fogak alatt ilyenkor a fogcsont elmésztelenedik, később a visszaépítés során ezeken a helyeken alakul ki a ciszta, amit a szájsebészeten felnyitnak és kitisztítanak.

Ezt a fog ÉBK-t nem szabad összekeverni a fogzománc ÉBK-jával, ami akkor lép életbe, ha a harapást azért nem tudjuk kivitelezni, mert azt valaki megtiltja (elválasztás-konfliktus).

Kelemenné Dévényi Julianna