Hirtelen látásromlás

Férjemmel és lányommal ma elindultunk a tengerpartra, hogy élvezzük egy kicsit a napsütést. Általában az autópályán utaztunk, mint most is. Hirtelen rosszul lettem (a várandósságomnak köszönhetően) és megkértem a férjemet, hogy a legközelebb adódó alkalommal álljon meg valahol. Megállt a leállósávban, ahol túladtam a reggelimen. Ez 12:15 perckor történt.

13:00 órakor vagy kicsivel előtte pakoltuk ki a tengerparton a holmijainkat. Hirtelen rosszabbodott a látásom. A látótérben megjelent egy vibráló körkörös folt, a közepétől indult ki, balra lefelé. Nem volt különösebben nagy, mondjuk egynyolcad részben zavarta a látásomat. Maga a folt egy kaleidoszkóp színes, mozgó részecskéire emlékeztetett.

Percre pontosan tudtam követni, ahogy a folt egyre nőtt. Ezek a középen lévő villogó darabkák egyre jobban szorultak kifelé, majd végül már csak egyetlen, színes elemekből álló gyűrűvé változott. A kör közepén csak erősen homályosan láttam és a látóterem már háromnegyed részben volt korlátozva. És egyszer csak 13:37-re minden elmúlt és normálisan láttam.

Ezt a különös dolgot gyermek- és fiatalkoromban is gyakran megtapasztaltam. Sajnos nem emlékszem a konfliktustartalomra. Ma viszont már a férjemmel együtt jobban tudunk nyomozni.

A folt keletkezése és az eltűnése között kb. 40 perc telt el. További 40 perccel azelőtt az autópálya leállósávjában álltunk. Hirtelen eszembe jutott, ahogyan a teherautók elrepesztettek mellettünk. Számomra ez valóban egy hülye helyzet volt. Egyrészt boldog voltam, hogy végre 2 percig ki tudtam hányni magam, mert már egész délelőtt rosszul éreztem magam és végre megkönnyebbülhettem. Másrészt a tekintetem állandóan hátrafelé irányult, folyamatosan kihajoltam a vezető melletti ülésből és hátrafelé néztem. Láttam, ahogy közelednek felénk a teherautók. Ez máris magyarázatot adhat arra, hogy mindkét szemem bal látóterében jelent meg a folt.

Azt gondolom, hogy egy hátulról érkező veszélyt élhettem meg, ami egy dologra vonatkozhatott, ami pedig a sok teherautó volt. Főleg, mert néhány évvel ezelőtt hátulról belénk szállt egy teherautó és besodort minket egy kereszteződés kellős közepébe.  A konfliktus-aktív fázis addig tartott, amíg el nem értünk a biztonságos tengerpartra, ahol már jól is éreztem magam. Az utazás idején végig igencsak rosszul voltam, bármelyik percben megkérhettem volna a férjemet, hogy álljon félre. Csakhogy ebben az aktív fázisban nem éreztem funkciókiesést a látóteremben. Legalábbis nekem nem tűnt fel.

A biztonságos helyen, a tengerparton megoldódott a helyzet és ezt a foltot talán egy ici-pici, a retina és az ínhártya közötti gyógyulási ödéma okozhatta, tehát a retina nem vált le, csak kiboltosult… vagy valahogy így. Mindenesetre most már minden rendben.

Itt felmerül a kérdés, hogy hol volt a konfliktus-aktív fázisban a funkciókiesés? Ha ugyanis a folt képezi a funkciókiesést, akkor én ahhoz nem találok hozzátartozó konfliktust, aminek kb. 13:00 órakor kellett volna történnie, ráadásul nem találok hozzá tartozó gyógyulási tünetet sem, mert 13:37 órakor már minden olyan volt, mintha mi sem történt volna.

Talán van rá magyarázatod, várom a válaszodat, kedves Helmut.

Köszönettel

Sarah

U.i.: Előző nap rókagombát szedtünk az erdőben. Természetesen egy napsütéses fürdőzős nap után, a hozzáillő rókagombaszedő ruhában: nyári ruhában és strandpapucsban. Ennek megfelelően utána találtam magamon néhány kullancsot és egyéb állatkát. Fogadni merek, hogy kaptam volna egy erdő-nem-megfelelő-ruházat-kullancs általi borreliosis (Lyme-kór) diagnózist vagy egy FSME-diagnózist… Nagyon jó, hogy az ilyesmikben már nem kell hinnem…

Helmut Pilhar megjegyzése

Én is ismerem már évek óta ezt a színes, villogó darabkákból álló gyűrűt, annak ellenére, hogy tudom, mik a hozzá tartozó konfliktusok és sínek. Azért örülök különösen ennek az esetleírásnak, mert hasonlóak a tünetek. Két vagy három alkalommal volt ilyen az egyik szememen oldalt, ami negyed óra múlva eltűnt.

Biztosan a retina megoldási fázisáról van szó, amikor ödéma raktározódik be, mint ahogy az agyban is. A konfliktus az egykori teherautós ütközés lehetett, a sín pedig az állás a leállósávban és az elszáguldó teherautók.

Az aktív fázis általában nem annyira feltűnő, mint a gyógyulási fázis. Az aktív fázisban a retinánál funkciókiesés van. A kérdés csak az, hogy ez az egy ponton lévő funkciókiesés feltűnik-e vagy éppen a funkciókiesés miatt nem észleljük. A gyógyulási fázisban visszatér a funkció, aminek következtében viszont ödéma raktározódik be, amit annál inkább észreveszünk. Valahogy így működik ez.

2018.07.10.