Üres pénztárca és szívinfarktus

Jobbkezes, hormonális állapotban lévő 53 éves férfi. Egy 600 alkalmazottal bíró nagy cég felső vezetői közé tartozik, nagy felelősséggel, heti kb. 60 munkaórás beosztással. A kérdésre, hogy volt-e birtokvesztéssel járó élethelyzete, többször egymás után is nemmel válaszolt. Végül kiderült, hogy a korábban is eléggé leterhelt élete áprilistól lett rosszabb, amikor is a volt felesége, akivel továbbra is jó kapcsolatot ápol, elvesztette az állását. Esténként a munka után hónapokon keresztül mindig elment hozzá és pályázatokat írtak, hogy egy új állást tudjanak szerezni a hölgynek. Amikor szeptemberben végül egy sikeres meghallgatás után a hölgy megkapta az új munkát, mindketten megnyugodtak. Két héttel később jelentkeztek súlyos mellkasi fájdalmai, melyek hátterében egy kiterjedt mellső fali koszorúér-elzáródás által okozott infarktus igazolódott.

A férfi azonosult a nő problémájával és hónapokig próbált megoldást találni a váratlan helyzetre. Képzettségéből adódóan átvette a felelősséget és az irányítást is, hisz a hölgy tőle várta a segítséget. Neki kellett megoldást találni a problémára, mely végül több hónap után sikerült.

Az akadémikus orvoslás szívinfarktusa egy koszorúér-elzáródás következtében jön létre, egy birtokon belüli veszteség-konfliktust követően. A konfliktus-aktív fázisban a szívkoszorúér-artériák fekélyesedése lép fel egy esetleges fájdalom, angina pectoris kíséretében. A szívkoszorúér-artériák fekélyes tágításával a kamrák izomzata több vért kap, ezáltal nő a szív teljesítménye, az izmok és az agy vérellátása, esélyt kapva arra, hogy hatékonyabban fel tudjuk venni a harcot és vissza tudjuk szerezni azt, amit elvesztettünk. Konfliktusmegoldást követően a kifekélyesedett szívkoszorúér-artériák részben koleszterin segítségével feltöltésre kerülnek.

A szívinfarktus, ami maga az epileptoid krízis, 2-6 héttel a konfliktusmegoldást  követően jelentkezik. A konfliktus megtalálásában sokat szokott segíteni ennek ismerete, a páciensek pedig könnyebben elhiszik, hogy tényleg ez állt a koszorúérelzáródás hátterében, hisz a betegség kimenetele és lefolyása előre megjósolható.

Svájc, 2019.10.01.

dr. G. Imre