Rendőrkutya kiképző influenzás megbetegedése

Az elmúlt hetekben egy rendőrkutya kiképző szemináriumon vettem részt és egész nap gyakoroltam a kutyámmal a terepen. Egy ilyen gyakorlat során az akadályugrást és az ülést ismételtük. 

Miközben az akadály felé közelítettem, egy társam jött velem szembe a kutyájával. Én megkérdeztem őt, hogy ugorhat-e a kutyám. A két kutya közötti távolság nem volt nagy és meg akartam győződni arról, hogy az ő kutyusa engedelmeskedik gazdájának és addig egy helyben marad!

„Természetesen!” jött tőle a válasz. Még egyszer rákérdeztem, s ismét ugyanazt a választ kaptam.

Aztán ahogy annak történnie kell: ugrik a kutyám aztán ül. A társam kutyája, aki persze nem figyel, abban a pillanatban felugrik, neki az enyémnek és hirtelen egy komoly civakodásnak lehetünk szemtanúi. Ebben a helyzetben először is tehetetlen az ember, mivel két egymással harcban lévő kutyát szétválasztani nem egyszerű dolog, egyik pillanatról a másikra ledermedtem, szinte megbénult az egész testem. Az egész kb. egy percig tartott.

Nem történt semmi eget rengető dolog, de olyannyira felbőszített, bűzlött a dolog, az, hogy a társam a másodszori figyelmeztetésem ellenére sem figyelt oda!

Jól „le is szidtam” őt, persze nem sokkal később rendbe tettük a dolgot és viccelődtünk is a történteken, mindenkinek lehet rossz napja, nem igaz?!

És mi történt még ezen a napon? Kezdtem rosszul érezni magam, enyhe végtagfájdalmak jelentkeztek, “meg is fáztam” egy kicsit, náthás lettem, ami aztán hamar el is múlt.

 

A rendőrkutya tüsszentése

Kutyám a fürdőszoba kivételével a lakásban mindenhol szabadon futkározhat. A fürdőszoba nem nagy és néhány dolgot szeret az ember zavartalanul intézni.

A kutyus mindennek ellenére néha megpróbálkozik a fürdőszobába való belopódzással, ilyenkor viszont mindig feldühödik, tüsszent egyet és eloson! Nem tüsszent mindig, de nagyon gyakran, akkor, ha kikergetem a fürdőből. Mérges, hogy a fürdőbe lépni tilos!

 

Magyarázat:

A rendőrkutya kiképző első történetét hallva – a hagyományos orvoslás alapján – rögtön egy influenza megbetegedésre gondol az ember. A kutyakiképző önleértékelést szenved el, az önbecsülése csorbul (végtagok, csontozat) (talán még motorikusan is – „ledermedtem, megbénult a testem..”) és az orrnyálkahártya is kellőképpen reagál az „itt nekem valami bűzlik”-konfliktus. Szerencsére a konfliktus rövid időn belül megoldásra került, a gyógyulási fázis sem tartott különösen sokáig ill. az egész lefolyása sem járt túl heves tünetekkel.

A második történet a sínek tipikus példája. Valószínű, hogy a gazdi egyszer jól megdorgálta a kutyusát.

Mindenesetre a tüsszentés a krízis és egyben a gyógyulási fázis.