Hajkorpásodás

Iskolás éveim óta (főiskola 3. éve) időnként igen erős hajkorpásodástól szenvedtem.

Még ma is ott lebeg a szemem előtt az osztályterem, amikor először észrevettem a korpát. Némelykor hónapokon keresztül nem volt korpás a fejem, utána pedig ismét extrém módon megjelent. Így küzdöttem ellene éveken keresztül minden lehetséges és lehetetlen szerrel, többnyire sikertelenül.

Nagyjából 3 évvel ezelőtt, egy Germán Gyógytudomány szemináriumon Helmutnál érdeklődtem a konfliktus felől és ő elmagyarázta nekem, hogy egy elválasztás-konfliktust kellett elszenvednem, amivel állandóan sínre kerülök, (megj.: a korpásodás az elválasztás-konfliktus aktív fázisa). Meg kellett próbálnom rátalálni a DHS-re, aztán pedig feltárni a síneket.

Éveken keresztül nem akart egyetlen konfliktus sem eszembe jutni, ami elválasztással lett volna kapcsolatos, függetlenül attól, mennyire erőteljesen kutattam a múltamban.

Néhány héttel ezelőtt a mosdóban bevillant valami és eszembe jutott a konfliktus. Ezzel egy időben az is feltűnt, hogy már tavaly ősz óta nem volt korpám. A főiskola egész ideje alatt halálosan szerelmes voltam Alexandrába, az iskola legszebb lányába, de nem volt bátorságom, hogy ezt el is mondjam neki. A főiskola harmadik osztályában írtam neki egy levelet. Nemcsak hogy kosarat kaptam tőle, hanem olyan módon közölte velem, ami biztosította azt, hogy soha többé ne közeledjek hozzá, és ez olyan traumatikus volt számomra, hogy még ma is minden másodpercre és minden gondolatomra emlékszem. Attól kezdve volt korpás a fejem. Az iskola után szinte teljesen a szem elől vesztettük egymást, amikor azonban valakivel véletlenül találkoztam az iskolából, az első kérdéseim egyike volt, hogy mit csinál Alexandra? Aztán, ha pl. egy magazinban láttam egy képet egy nőről, akinek a stílusa hasonlított rá, elkezdtem felidézni az iskolás éveim nagy szerelmének emlékeit.

Múlt szeptemberben a postaládámban találtam egy levelet Alexandrától, egy meghívót az osztálytalálkozóra. Az osztálytalálkozóig hátralévő hetekben a gondolataim ismét teljesen körülötte jártak és teljesen korpás volt a fejem. Amikor aztán végre eljött az idő és az étterembe léptem, először fel sem akartam ismerni. Amivel nem számoltam, ő szintén 38 éves, eléggé meghízott, rosszak a fogai, és ráadásul még rosszul is csináltatta meg, és ő ma egy olyan nő, aki semmi esetre sem tetszene nekem.

Azóta megtört a varázslat, a sínek feloldódtak és 25 év óta először volt korpamentes telem.

Érdemes megemlíteni, hogy három évig tudatosan próbáltam megtalálni az elválasztás-konfliktust és nem sikerült, pedig mindvégig jelen volt, és csak hónapokkal a teljes program megoldódása után villant be nekem.

Helmut Pilhar megjegyzése:

Ezeket a síneket mi emberek már nem úgy vesszük észre, mint ahogy ezt pl. az állatok teszik, akik azokat ösztönösen elkerülik.

Az elválasztást a fejhez kapcsolta, asszociálta. Az asszociált elválasztás helyének (fej) is oka volt, illetve éppen az elválasztás-konfliktushoz kapcsolódott. Talán a nő egyszer valamikor megsimogatta a fejét, vagy ő a nőét.

Ez az esettörténet minden olyan férfira jellemző, aki azonnal hajhullással, végül kopaszsággal reagál. A kopaszság kialakulásánál az illető az elválasztást általában brutálisnak élte meg.