Vese esettörténet

“Konfliktus, mely során nem tudjuk birtokhatárainkat megjelölni, nem tudjuk, kinek a véleményét fogadjuk el.” 

Bába a foglalkozásom, segítem a terhesség idején, a szüléskor és az azt követő időszakban a családokat, akik a kórház helyett inkább az otthonszülés mellett döntenek, és jobban bíznak saját képességeikben, ösztöneikben, otthoni körülmények között.

Tavaly nyáron egy fiatal családnál segítettem. Éva, a kismama úgy tervezte, hogy gyermekét otthon, szokott körülmények között és csak az általa kiválasztott személyek jelenlétében hozza majd a világra.

Évának Édesanyjával emiatt komoly nézeteltérései voltak a terhesség ideje alatt, tudniillik az Anyuka az egészséges aggódása mellett keményen ellenezte az otthonszülést és próbálta lányát meggyőzni arról, hogy milyen veszélyes otthon maradni és lemondani az orvosi segítségről.

Éva vergődött. Egyfelől nagyon szerette volna gyermekét otthon, nyugodt körülmények között és kórházi stressz nélkül a világra hozni, másfelől próbálta a harcot is Édesanyjával szemben elkerülni. Nem avatkoztam bele Éva döntésébe, erősítettem őt abban, hogy higgyen szülési képességeiben és megígértem neki, hogy mindenben támogatni fogom, függetlenül attól, hogy mi mellett dönt.

Évának vesefájdalmai jelentkeztek a 24.-ik héten. A fájdalom olyannyira erősödött, hogy nemsokára kórházba került, a panasz vesegörcs. Antibiotikumos kezelést kapott, az orvosok a veséből a húgyhólyagba egy sínt helyeztek el. Nem sokkal később hazaengedték, de a fájdalmak ismét jelentkeztek. A vesemedencét a beépített sínen keresztül úgy látszott könnyebben elérték a fertőzések. Éva és Édesanyja közötti nézeteltérés sajnos még mindig fennállt.

A következő vesegörcsöt követően egy mesterséges „kijáratot”, egy katétert helyeztek el Éva testében, amely a veséből vezetett ki, közvetlenül a háton keresztül. Az otthonszülés álma meghiúsult. Éva már egy „kockázatos eset”, az orvosok már a császármetszést fontolgatták.

Három héttel a szülés előtt az eddigieket egy nagyon heves összetűzés követte Éva és Édesanyja között. Még mindig az otthonszülésen folyt a vita. Az Édesanya a vitában nagyon agresszívvá vált, teljesen elveszítette önuralmát. Ezek után Éva teljesen kiborult, mire én azt mondtam neki: Csakis Ő hozza gyermekét a világra. Csak Ő az, akinek szülési fájdalmai vannak. Csak Ő az, aki szülni fog. Senki más nem fogja ezt megtenni helyette, még Édesanyja sem.

Néhány nappal később Éva elhatározta, hogy megkéri az orvosokat, távolítsák el a vese katétert. Természetesen az orvosok meglepődtek a kérés hallatán. Azt mondták, ha Éva mindenképpen ezt akarja, írásban kell nyilatkoznia arról, hogy orvosi véleményt figyelmen kívül hagyva szeretné a beavatkozást, de előtte egy napra be kell feküdnie, amikor is a katétert először kiiktatják, majd megfigyelik, jelentkeznek e fájdalmak és csak ezt követően lehetséges a katéter teljes eltávolítása.

Éva vonakodott, majd beleegyezett abba, hogy még egy napot eltöltsön a kórházban. Hirtelen TELJESEN biztos lett abban, hogy egészséges és hogy a vesegörcs többé nem fog jelentkezni. Valami megváltozott.

A következő napon a katétert eltávolították.

A terhesség utolsó 3 hete álomszép volt Éva számára. Azt mondta, most először érzi, hogy milyen szép is az, áldott állapotban lenni. Nagyon jól érezte magát a bőrében. Antibiotikumokat sem szedett, az orvosok javaslata ellenére sem.

Egy forró nyári szombatdélutánon megszólalt a telefonom. Éváék voltak, beindult a szülés.

A méhszáj meglepően gyorsan kitágult, gyertyafény mellett a fürdőkádban Éva kisfia könnyedén bújt ki Édesanyja hasából. Egy csodálatos otthonszülés volt.

A szülés utáni időszakban folytatódott Éva Édesanyjával a vita. A gyerek megszületett, „szerencsére” minden jól alakult. Édesanyja ezek után azt mondta lányának, hogy biztos nem fog tudni szoptatni, mert neki is kevés teje volt. Évának eleinte nehézségeket okozott a szoptatás, a mellbimbók nagyon érzékenyek voltak és fájtak.

Egy látogatás alkalmával Éva elmesélte nekem, hogy a szülés olyan erőt adott neki. Életében először csinált olyasvalamit, amit Édesanyja nem akart. Óriási önbizalma lett és végre függetlennek érezte magát!

Nagyon jó érzés volt számomra mindezt figyelemmel kísérni.

Kis idő elteltével a szoptatással sem volt probléma, a pici pillanatok alatt a család gyöngyszeme lett.

Éva és Édesanyja közötti konfliktus mára már megoldódni látszik, anya és lánya beszélnek az otthonszülésről, már egyetértésben. Éva nemsokára második gyerekét hozza majd világra és meggyőződésem, hogy mindez vesegörcs nélkül fog történni, mert most már tudja, hogy mit akar….

Bábaként nagyon sok hasonló esettel találkozom, sokféle konfliktustípust tapasztalok meg és mindenegyes alkalommal elcsodálkozom, hogy Hamer doktor magyarázatai mennyire helyénvalóak.

Üdvözlet és higgyen megérzéseiben, képességeiben!

Margarete H.