Szklerózis multiplex (SM) a férfiak miatt

Több gyermekes anyuka vagyok (1971) és fogalmam sem volt a Germán Gyógytudományról.

Nemrég (2012) beszélgettem valakivel a problémáimról és a szklerózis multiplex (SM) betegségemről (Hameri gócok a látó- és a láb motorikus központjában).

Ő ekkor egy közös hölgyismerősünk szklerózis multiplex példájáról tett említést nekem a Germán Gyógytudományra vonatkozóan, akinek 4 gyermeke volt 3 apától, aki nem tudott érzéki kapcsolatot kialakítani a férfivel (sem testileg egy városnézés alkalmával, sem összességében, mert a férfi magányos farkasként nem akarta magát lekötni egy párkapcsolatban), – viszont elszakadni sem tudott tőle. A nőnek eme kapcsolat kezdetétől előrehaladott szklerózis multiplexe lett. Egy hajdani konfliktuskiújulást (schub) egy teherbeesés váltott ki nála, melytől meg akart szabadulni annak ellenére, hogy mélyen elítélte a terhességmegszakítást. Ez a régi konfliktusa egy spontán vetéléssel megoldódott.

A szklerózis multiplex csak a sikertelen, véget érni nem akaró párkapcsolat miatt kezdett továbbfejlődni. Évek alatt jelentősen korlátozódott a járóképessége, már csak segítséggel, nehézkesen tud járni. Nyugdíjaztatása által mentesült a munkahelyrejutás akadályoztatásából adódó lehetséges konfliktustól. A férfiakhoz való erotikus vonzódása miatt továbbra is fenntartotta a konfliktusokkal teli kapcsolatát, de a férfiak gyakran elutasították őt.

Ebben az esetben drámai volt még az, hogy az egyik fia az anya kapcsolataival nem tudott megbékélni, olyan dolgokat kellett meghallania, amelyeket inkább nem szeretett volna, és így egy paranoiás pszichózis is kifejlődött a hallóközpontjában.

Ennek az esetnek megismerése kapcsán egészen meglepő módon a saját SM-fejlődésemre vonatkozóan a következőkre jöttem rá:

Az első SM-konfliktuskiújulás (schub) az első férjemmel eltöltött nászutunk után keletkezett anélkül, hogy akkoriban az ehhez tartozó diagnózis során ezzel tisztában lettem volna,. Az volt az érzésem, hogy nem illünk egymáshoz és nem tarthatok (mehetek) vele. A diagnózis felállítását követő hivatalos SM-kezdetet követő 2006-os időszak két kicsi gyerekkel, egy terhességgel és anyagi problémákkal kísért költözéssel egy újonnan épített házba igen kemény volt (a szükséges pénzt nem kaptam vissza, mert a beígért kamatot a férj befektette valahova, és ez a probléma 2008-ban megismétlődött).

Ez nekem, mint anyának azt jelentette, hogy “erre nem vagy képes”. Házas voltam egy új férfival, a gyermekeim apjával, de az volt az érzésem, „nem megy”. Korábban hiányzott,de most látni sem bírom, nagyon elengedte magát, túl ápolatlan és modortalan. Ezt nem szívesen látom, de nem tervezek válást, abban bízom, hogy talán ahogy öregszünk, újra jobban kijövünk egymással.

Azonban mégis képes voltam rá, de néhány hónapja újra megjelent egy SM-kiújulás (schub), melyet Cortisonnal kezeltek. Lett egy fiatalabb barátom, majdnem szerelem volt, de az volt az érzésem, hogy nem tudok vele tartani, ami sajnos be is bizonyosodott. Már a kapcsolat kezdetén az volt az érzésem, hogy nem tud majd mit kezdeni az szklerózis multiplexemmel – anélkül, hogy tudtam volna, hogy a kapcsolataimban ez az ellentmondásos ide-oda ugrálás konfliktusalapot szolgáltat a szklerózis multiplexemnek.

A fiatal barátommal eleinte csupán szexuális indíttatásból találkoztam, de hagytam, hogy kialakuljon részemről a szerelem, vagy valahogy a testem a kapcsolati hormonok miatt (oxytocin) egyre tovább és mélyebbre akart menni. A szép érzelmeket, amelyeket akkor megengedtem magamnak, nem tudtam eléggé kiélvezni. Kétszer lemondta a havi egy-két alkalmas találkozónkat a barátnője miatt, majd 2012-ben véglegesen szakított velem.

Meglep, hogy mennyire összefügg az SM a szerveinkkel és az ehhez kapcsolódó érzelmeinkkel. Ezáltal vannak ötleteim arra vonatkozóan, hogyan vigyázhatnék jobban magamra…

 

Helmut Pilhar megjegyzése:

Ez egy elbűvölő történet.