Foltok a szemben

Villódzó, körkörös foltok a szemben

Ma a férjemmel és a lányommal elmentünk a tóhoz, hogy élvezzük kicsit a napsütést. Általában az autópályán megyünk, mint ma is. Hirtelen rosszullét tört rám (megint terhességi rosszullét), és megkértem a férjemet, hogy a legközelebbi alkalommal álljon meg. Megállt a leállósávban, ahol kiadtam magamból a reggelit. Ez kb. 12:15 órakor történt.

Míg elértünk a helyünket a tónál, és kipakoltuk az összes ennivalónkat, már kb. 13:00 óra volt, talán kicsivel korábban. Hirtelen elkezdtem rosszul látni. A látóteremben egy villódzó körkörös folt jelent meg középről, majd balra lefelé. Ez nem volt különösen nagy, azt mondanám, hogy a látóterem egy nyolcadát érintette. A minta talán a kaleidoszkóp egy mintájára emlékeztetett.

Másodpercenként érzékeltem, ahogy a folt egyre nagyobbá válik, és a minta pedig egyre jobban középről kifelé húzódik, míg az egész minta már csak egy gyűrűként látszódott. A gyűrű belsejében csak nagyon elmosódottan láttam, és a látóterem egyharmadára szűkült be. És egyszerre csak minden eltűnt, és normálisan láttam. Ez kb. 13:37 órakor volt.

Ez a jelenség gyerek- és fiatalkoromban többször lejátszódott már. A konfliktus tartalmát sajnos nem ismertem. De ma a férjemmel detektívesdit játszottunk.

A folt keletkezésétől az eltűnéséig kb. 40 perc telt el. Másik 40 perc telt el előtte, amikor az autópálya leállósávjában megálltunk. Aztán hirtelen az eszembe jutott, ahogy egy teherautó elszáguldott mellettünk. Ez számomra egy hülye helyzet volt. Egyrészről megkönnyebbültem, hogy tudtam hányni, hiszen egész délelőtt émelyegtem, és nem múlt el. Másrészről végig hátrafelé tekintgettem (kidugtam a fejem az ablakon, és néztem jobbra, amerről a teherautókat jönni láttam). Ez aztán pont belepasszol: a folt a látóteremben mindkét szemnél balra volt látható.

Csak feltételezem, hogy ez egy hátulról jövő félelemkonfliktus volt, nevezetesen a teherautóktól (mindenekelőtt azért, mert nálunk pár évvel ezelőtt egy teherautó hátulról érkezve teljesen lerombolt egy kereszteződést). A konfliktus-aktív fázis addig tartott, ameddig meg nem érkeztünk a biztonságos tóhoz, ahol nem is voltam már rosszul. Végig, míg az autópályán mentünk, elég rosszul voltam, és bármely pillanatban is kérhettem volna a férjemet, hogy valahol álljon meg. Ebben a konfliktus-aktív fázisban nem volt látótérkiesésem. Legalábbis nem vettem észre.

A biztonságos tónál jött a megoldás, és talán ez a folt egy ici-pici gyógyulási ödéma volt a retina és az ínhártya között, ahol is a retina nem levált, hanem csak egyszerűen kidomborodott…vagy valami ilyesmi. Mindenesetre ismét minden rendben.

Felvetődik egy kérdés: Ha igazam van a feltételezésemmel kapcsolatban, hol marad a funkciókiesés a konfliktus-aktív fázisban? Ugyanis ha a folt a funkciókiesés jele volt, azt kell mondjam, hogy olyan ide vonatkozó konfliktustartalmat nem találtam, amelynek 13 órakor kellett volna bekövetkeznie, azon felül hiányolom a folt eltűnése utáni gyógyulási tüneteket, mert 13.37 órakor olyan volt, mintha mi sem történt volna…

Talán találsz Te erre választ, Helmut.

Köszönöm még egyszer és üdv: Sarah

U.i.: Egy nappal azelőtt elmentünk az erdőbe gombát szedni egy jó kis napozós, fürdős nap lezárásaként, rajtam ennek megfelelően strandruha és flipflop volt (igazi gombászó öltözet); ennek megfelelően mászott is rám kullancs és egyéb állatok. Fogadni merek, hogy a mai tüneteimmel és az erdei strandruhás történetemmel biztosan borreliosist vagy FSME-t diagnosztizáltak volna…

Helmut Pilhar megjegyzése

Ezeket a színes gyűrűmintákat és is évek óta ismerem, bár nem ismerem a hozzájuk tartozó konfliktust vagy síneket. Ezért örülök ennek a beszámolónak különösen, hiszen ugyanolyan tüneteink voltak.

Ezeket a mintákat oldalt tapasztaltam két-három alkalommal, aztán egy negyed óra múlva el is tűntek.

Majdnem teljes bizonyossággal állíthatom, hogy ez a retina gyógyulási fázisában jelenik meg, ahol (mint az agyban is) folyadékgyülem található. A hozzá tartozó konfliktus pedig valószínű,  hogy a korábbi teherautóbaleset volt, és a leállósávban való megállás és az elhaladó kamionok voltak a sín.

Az aktív fázis általánosságban ritkábban tűnik fel, mint a hozzá tartozó gyógyulási fázis. Az aktív fázisban a retina funkciókiesése jelentkezik. A kérdés az, hogy ez a helyi funkciókiesés mint folt tűnt fel, vagy egész egyszerűen a kiesés miatt nem is volt érzékelhető. A gyógyulási fázisban a funkció visszatér, amikor is a folyadékgyülem következtében romlik a látásfunkció, melyet azért elég jól lehet érzékelni. Szóval ennek nagyjából így kell működnie.

/Fordította: Heves Ildikó/