Visszamaradt a fejlődésben és beszédzavara volt a kisfiúnak

Hello Helmut & Erika!

Szeretnénk megosztani veletek Mariussal (5,5 éves) kapcsolatos legutóbbi felismeréseinket.

Csak pár nappal ezelőtt érkeztek meg a DVD-k és a könyv…nálunk minden kicsit tovább tart.

Tegnap este megnéztük a „Konfliktusbecsapódás sorrendje” oktatóvideót, és megvilágosodtam. Mariusnak mint balkezesnek már korábban kellett legyen egy birtokféltés-konfliktusa a beszédközpontban, ez egyértelmű. A művészet az, hogy megtaláljuk, mi történt. Ahogy mondtam, tegnap videónézés közben lett világos: valószínűleg az elválasztáskor történhetett valami.

Mariust 18 hónapos koráig szoptatta az anyja. Már előtte kapott gyümölcsöt és vizet kiegészítésképp, de a fő élelem az anyatejes szoptatás volt. Egyébként mindig többet akart, már Natalie súlyának harmadát nyomta, és szó szerint szárazra szívta Nataliet. Már 42 kg-ra lesoványodott. A gyerek nem hagyta, hogy kevesebbet szoptassák (csak kétszer), balhét csinált belőle. Így Natalie elhatározta, hogy a gyereknek egészséges anya kell, itt az ideje elválasztani.

Azon a napon, hogy meghozta a döntést, megjött a menzesze, és a mellei jóval kisebbekké váltak. Marius 3 napon keresztül balhézott, és csak 5 nap elteltével volt hajlandó elfogadni, hogy már nincs cicizés.

Biztos vagyok benne, hogy ez volt az ő birtokféltés-konfliktusa. Mind a mai napig, amikor teheti, a mami cicijéhez bújik, főleg elalváskor.

Ő, ahogy a videóban is mondjátok, egy macho. Fiúkkal és fiús lányokkal játszik, és gyakran kerül vitára vagy ellenkezésre sor, hiszen ők riválisok. A lányos lányokat kedveli, de sajnos nincs belőlük sok.

Márciusban Marius jelentősen fejlődött és sok mindent behozott. Ha összehasonlítjuk a vele játszó gyerekekkel, akkor csak egy évvel fiatalabbnak saccolnánk, pont amennyi idős. A fél évvel ezelőtti állapothoz képest ez egy hatalmas előrelépés. Csak a beszédben van visszamaradva. Mindenképpen jobb a helyzet, mint év elején, amikor is szóban alig tudtuk megértetni vele magunkat. Most már sokkal többet beszél, gyakran egész mondatokat használ, még ha nyelvtanilag nem is helyesen.

Tegnap Natalie összetalálkozott egy orosz ismerősével, akivel 1 éve nem találkoztak. Marius elkezdett hirtelen egyszerű egész mondatokban oroszul beszélni, és még a nyelvtan is rendben volt. Mindkét nőnek leesett az álla a csodálkozástól. Bárcsak németül beszélne ilyen jól.

3 nappal ezelőtt a gyerekekkel való játszás közben Marius „sínre” került és csak mérgelődött. Mintha kicserélték volna, olyan volt, mintha egy kétévessel beszélnénk. Még az arckifejezése is hirtelen más volt. Mivel ez az állapot másnapra sem változott, eszembe jutott valami.

Ahogy már régebben írtam, Marius meg szokta oldani a konfliktusát azzal, hogy vizet spriccelnek az arcába. Már kiérdemelte a „bátor tengeri csikó” címet (már egyszer körbeúszta egyedül a hajót), és kb. 2 héttel ezelőtt sikerült végre a deckről a vízbe ugrania, ami azóta is örömet okoz neki. Ez a sín (víz az arcba) elintéződött.

Szóval, mivel a 2 nappal ezelőtti játszótéri mérgelődés miatt sínre került és 2 évesként viselkedett, azt mondtam Mariusnak, hogy most beugrok a vízbe, és jöjjön velem. Levette a polóját és átmászott a korláton, leugrott, élvezte, és ez lehozta a sínről. Azonnal olyan lett, mint volt. Olyan, mintha két különböző lélek lakna benne.

Mivel márciusban gyakran voltak vendégeink, Natalie esténként bement vele a szobájába, olvasott neki, és Marius a mama cicijén aludt el. Akkoriban volt az a hatalmas fejlődési ugrása. A birtokkonfliktus valószínű okának megtalálása után a sínek is világossá váltak: a mama cicijéhez akar bújni.

Elhatároztuk, hogy Natalie minden este (mint akkoriban, mikor vendégeink voltak) bebújunk Mariussal az ágyba, hogy ott a melléhez bújva aludhasson el. És a „Mein Studentenmädchent” is éjjel-nappal bekapcsolva hagytuk.

Ha a germánt jól értettük (ehhez kérjük a Te tanácsodat): a birtokféltés-konfliktus az elválasztás volt, hogy elvesztette a cicit. Ez esetben a konfliktus végérvényes feloldása már nem lehetséges.

Mivel mi itthon leginkább pucéran vagyunk, Natalie felsőteste meztelen, így Marius állandóan sínen van: látja a ciciket, melyek már többé nem az ő „birtoka”, vagy ezt apával meg kell osztania.

Mit gondolsz: jobb lenne, ha Natalie éjjel-nappal viselne valamit, és így Mariust nem emlékezteti folyamatosan a „birtokára”, vagy hagyja Natalie, hogy amikor csak akar a melléhez bújva aludjon el?

A testfelépítése nagyon férfias, és hullámokban fejlődik. Vannak idők, mikor szinte semmit sem eszik és nem is nő. Aztán vannak időszakok, mikor szőröstől-bőröstől felfalna minket is, és akkor gyorsan nő. De azt hiszem, ez normális. Igyekszünk, hogy ne erőltessük rá az evést és fordítva.

Itt Martiniquen nem tudunk CT-t csináltatni. Szakorvosi beutaló nélkül nem csinálják meg, még készpénzes fizetésre sem, amúgy is csak a biztosítás költségére. Granadán megpróbálunk csináltatni egyet, ott még nem olyan szigorú a bürokrácia, készpénzért mindent lehet. De eltart még pár hétig, míg ott leszünk. Attól tartunk, hogy Mariust el fogják altatni, hiszen még a ragtapasztól is idegenkedik. Nekünk is fontos lenne, hogy lássuk, hol vannak Hameri gócai, másrészről a CT-készítéssel nem akarjuk Mariust traumatizálni. Meglátjuk.

Még tanulunk tovább a DVD-kről. Elsődleges, hogy megértsük a konstellációkat. Minden alkalommal, mikor ezzel foglalkozunk, jön egy AHA-érzésünk…hihetetlen, mikor azt hisszük, értünk valamit, akkor kiderül, hogy jön még valami hozzá.

Üdv Martinique-ról
Natalie, Hans & Marius

U.i.: Tegnap Natalie a játszótéren beszélgetett egy másik anyukával, míg a fiúk játszottak. Aztán odament Marius a másik anyukához, és azt mondta neki angolul, hogy Alban (a fia) felmászott egy hajóra.

Tudjuk, hogy ért angolul, de nem beszélt…aztán hirtelen…szóval valamit jól kellett csinálnunk.

Van itt egy hasonló korú jobbkezes fiú, aki ugyanúgy nem beszél (mint Marius pár hónappal ezelőtt). Az óvodában foglalkozik vele egy specialista, de sikertelenül, így a gyereket kinevezték idiótának. A szülők sajnos 100%-osan rendszerfüggők, csak a fősodratú médiából tájékozódnak.

2018. június 09.

Üdv: Hans

Helmut Pilhar megjegyzése

A mama cicijét mellőzni??

El lehet azért kerülni a konfliktusokat. A pillanatnyi alku, hogy a gyerek a mama mellén aludjon el, nem rossz ötlet, és így van valami, aminek a nap végén örülhet.

Apuka pedig ne legyen féltékeny!

/Fordította: Heves Ildikó/